woensdag 10 februari 2010

De 'Boom van 't Groot Verdriet' is (her)aangeplant...


Klik de foto's aan om te vergroten

Voor de (meeste) Leuvenaars is de Boom van 't Groot Verdriet geen onbekende. Het is een reusachtige Japanse honingboom (met de vroegere wetenschappelijke naam Sophora japonica, nu Styphnolobium japonicum) die in de Naamsestraat te Leuven in de voortuin van het Atrechtcollege staat. Van 1921 tot 1977 was dit college een meisjespeda(gogie) waar geen jongens toegelaten waren. Wanneer de meisjes om 19:00 uur 's avonds binnen moesten ging het afscheid van de jongens gepaard met veel verdriet. Vandaar de naam. Een extra foto van de boom vindt je hier.

Dankzij een buurtbewoonster, met name Leona Meurrens, die de honingboom en (het) Leuven ('s dialect of 'ons leives') erg genegen is, kreeg ik een jonge boom van 't Groot Verdriet in handen. Leona had namelijk zaad verzameld van de Japanse honingboom en opgekweekt. Toen hij te groot werd schonk Leona hem aan Arboretum Heverleebos. Nadat deze boom uit het stadsklimaat een jaartje in mijn achtertuin in Heverlee acclimatiseerde heb ik hem eergisteren (maandag 8 februari 2010) uitgeplant in het arboretum (perceel 10). Hij is nu ongeveer 2 m groot. Bij het planten mengde ik dolomiet (kalkgesteente) en chamignoncompost in het plantgat opdat hij goed zou aanslaan.

De Nederlandse naam Japanse honingboom is misleidend. De boom komt van nature helemaal niet in Japan voor maar wel in China en Korea. Sommige bronnen noemen deze boom ook pagode- of tempelboom omdat hij (in Japan )veel aangeplant werd rond tempels.
De honingboom werd in 1747 in Frankrijk ingevoerd door een missionaris, de Jezuiët Pater Incarville.

De honingboom behoort tot de familie van de vlinderbloemigen (Leguminosae). Tot die familie behoren ook de acacia (Robinia pseudoacacia), de gleditsia of valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos), de blauwe regen (Wisteria) en nog vele andere.

Met dank aan Leona Meurrens!

2 opmerkingen:

GertVAG zei

Een boeiende blog voor een boeiend stukje Heverleebos. Ik als biologiestudent wil er gerust reclame voor maken via mijn blog en mijn contacten met ons presidium hier in Leuven.

Misschien geen kwaad idee om er meer ruchtbaarheid aan te geven in het arboretum zelf dat er een blog over bestaat ?

Met vriendelijke groeten
Gert Vanautgaerden

Els Verheyen zei

Wat interessant allemaal! Ben vandaag gaan lopen in "ons bos" en het was zalig. Er is al hard gewerkt trouwens, na de stormen van de afgelopen weken. Chapeau!